Monday, May 9, 2016

Mild Mannered Manatees.



German naturalist Georg Wilhelm Steller first described manatees in 1741. Earlier sailors such as Columbus often thought they had seen an actual mermaid, despite the manatee’s size.


     Also known as Sea cows, their general color is gray with white or pink patches on belly and chest. They may appear more brown or even green if algae becomes attached to them.

                                       
 Female manatees usually have one calf every two to five years and the calf then stays and nurses for two years. The calves also can start nibbling on plants at only a few weeks old. Offspring are born underwater after a gestation period of about 12 months.
                                                                            
 Having fingernails is one of the many characteristics showing the similarities between manatees and their land relative, elephants. Elephants also have three to four nails on each of their feet. The reason manatees have fingernails is because they were once land animals and had forelimbs for walking on land. 

   
As you can see in the above images, the bone structure of a manatee's flipper looks very similar to a human hand. 

Also like elephants, Manatees, continuously replace their teeth throughout their lives, with the older teeth at the front falling out and new teeth growing in at the back of their mouth.
                           
                                      Steller's Sea Cow
   Manatees have no natural predators in the wild but must avoid a variety of threats including boat collisions, hunting, habitat destruction, and toxic red tides. In the 18th century, Humans hunted to extinction the Mantee's long-lost relative, the Steller’s sea cow. It only took 27 years from first being sighted and described, to being extinct.
                                    

  Weighing up to 1,200 pounds, they eat up to ten percent of their body weight in plant mass every day. And with low metabolic rates and minimal fat protection from cold water, they stick to water that is 60 degrees or warmer. 


They may look fat and insulated, but the large body of the manatee is mostly made up of their stomach and intestines! In colder months, they find their way to warm river tributaries or warm water outputs from power plants. In 2010 at least 246 manatees died in Florida due to cold stress from the colder-than-normal winter.

   
 Manatees go to the surface of the water every three to five minutes to breathe but can remain longer, holding their breath for up to 20 minutes. 



When they do take a breath, 90% of the air in their lungs is replaced (whereas humans tend to replace about 10%).


Perhaps not as clever as dolphins, they can learn basic tasks, are extremely sensitive to touch and can differentiate colors.


 If you are a mammal—whether that’s a human, giraffe, whale or rat—then you typically have seven neck vertebrae. Only tree sloths and manatees have an irregular number of vertebrae—just six for the manatee. Scientists think this may have to do with their slow metabolism.
                       
                

Legal Protection: West Indian manatees in the United States are protected under federal law by the Marine Mammal Protection Act of 1972, and the Endangered Species Act of 1973, which make it illegal to harass, hunt, capture, or kill any marine mammal.


              Please watch out for me when you are boating.
                             


Thank you to the following sites.
Smithsonian.com 
www.savethemanatee.org/manfcts.htm
www.livescience.com/27405-manatees.html




























Sunday, May 1, 2016

HAPPY BELTANE/HAPPY MAY DAY

                  
   HAPPY BELTANE the beginning of SUMMER 

    Beltane is celebrated with hopes for brighter days ahead. Just as on Samhain, (the beginning of winter and opposite on the wheel), the veil between the worlds is thin on Beltane. 


                      
 On this cross-quarter day, 
                     honor your ancestors...

                                      Dance the Maypole...
                           Keep an eye out for the Green Man.

     And jump the fires. 
In ancient times, cattle would be driven between two great fires, to ensure their fertility and to grant them protection through the year.

Being a cross quarter day, and a reverse barometer, 
it means your weather will soon be changing!

Good bye for now from the...


Friday, April 29, 2016

BLISS Fae Warriors book 2 Cover release


Thank you Debbie Taylor for another outstanding cover!


COMING SOON
BLISS 
FAE WARRIORS BOOK 2

When he found out what she was, 
he wanted her even more. 



Monday, April 25, 2016

Totally Terrific Tapirs

I'm a little Tapir, short and stout
Here is my tail, here is my snout
Don't dare tip me over, I do more than shout.
I'll jump back up, and chase you all about.




The four living species of tapirs, the lowland tapir, the mountain tapir, Baird's tapir, and the Asian tapir are remnants of an ancient lineage whose evolutionary origin traces back at least fifty million years. Although their stout body superficially makes them look like pigs, and their short fleshy proboscis (trunk) often causes casual zoo-goers to mistake them for anteaters, they are not closely related to either of these groups.





In fact, their closest evolutionary cousins among living mammals are rhinoceroses and horses. 
 "Say what! Neigh-way. I find that hard to believe"

 
Characteristics differentiating tapirs from other mammals, the most obvious are: the continuous transverse shearing blades (or lophs) on their cheek teeth; their three-toed hindfoot, and four-toed forefoot; and most noticably, their short prehensile proboscis 


Tapirs usually live in forested areas, and their stocky build, with relatively short limbs and stout torso, is well suited for barreling through the underbrush. Although they are large mammals, (adult tapirs weighing from about 330 -800 lbs, (depending on species) they are characteristically shy and avoid human contact. Because of this, and because they are typically crepuscular (active at dawn and dusk) or nocturnal, they are rarely seen in the wild.


                                                                              
Tapirs are generally solitary, although several individuals may share an overlapping home range. They have a long gestation period (about 13 months), and they give birth to one calf at a time. This low recruitment rate makes tapirs highly vulnerable to over-hunting. Unfortunately, habitat loss and over-hunting are major threats to the long-term survival of all four tapir species.



The Tapir's prehensile trunk trunk is comprised of modified muscles of the upper lip and nose, and is capable of complex movements. 

Though they appear densely 
built, tapirs are at home in the water and often submerge to cool off. They are excellent swimmers and can even dive to feed on aquatic plants. They also wallow in mud, perhaps to remove pesky ticks from their thick hides.


So bye for now, hope we made you smile,
 and don't forget, April 27th is World Tapir Day!



Some text by Matthew Colbert and National Geographic.



Monday, April 11, 2016

Those darn cute Capybaras

I have a penchant for odd animals. My five favorites are capybaras, manatees, tapirs, Tasmanian tigers, and Okapis.  

                                                  
                            Today we're looking at capybaras.




Classifying them as large, semi-aquatic rodents found inhabiting the water-logged regions of Central and South America is somewhat off putting, until you see them. 



They are so adorable.
 The common name of the Capybara is thought to mean "Master of the Grasses", while it's scientific name comes from the Greek word for water hog. 

They have hoof-like claws on their toes which along with the webbing, helps them both when negotiating the slippery banks and with swimming, It also prevents the Capybara from sinking too deeply into the surrounding mud. 

One of the Capybara's most distinctive features is the fact that their eyes, ears and nostrils are all positioned on top of it's head meaning that they still have excellent sight, sound and smell while in the water. The placement of these features also means when threatened, the Capybara can retreat into the water leaving only these parts of it's body exposed to potential predators.

The Capybara sleeps very little, preferring instead to doze and rest during the morning in thickets on the banks, or wallowing in the mud and water when cooling down in the heat of the midday sun.

 

 They begin to emerge onto land in the early evening to graze on grasses and aquatic plants, and they will continue to do throughout most of the night.

They travel in herds of anywhere of 10 to 30, and are even seen in groups of 100. Litters, between 1 and 8 pups, are birthed on land, and the young are very well developed. They not only have all their fur and can see, but are also able to run, swim and dive within hours of birth.

 Like all other species of rodent, their two front teeth grow continuously throughout their life meaning that they must gnaw and chew their food to grind them down which they do in a back and forth motion rather than from side to side. 
                Although most at home in the water, 
                        their top speed on land is around 22 MPH
     The Capybara can live up to 10 years in the wild and slightly longer in captivity. But having them as a pet can be quite involved and is not recommended. They love to chew up your house and a pool is also necessary to properly care for them. Their predators include large cats, eagles, snakes, hunters and loss of habitat. For this reason they rarely stray too far from the safety of fresh water. When threatened they can stay submerged for up to 5 minutes.
  
                             So here's to capybaras, 
             long may they live and not become endangered.

                 **********************************************************